18. - 30. 7. 2017 - Letní deaflympiáda v Turecku
18. - 30. 7. 2017 - Letní deaflympiáda v Turecku
Na letní deaflympiádě v Turecku, v zalesněných kopcích nad Samsunem, se poprvé i naposledy představili také dva čeští cyklisté. David Studýnka (z Pravčice) a Roman Dohnal, kteří zde v závodě horských kol, střídavě v travnatém terénu a na prašných stezkách, stejně jako v serpentýnách hodně rozbité silnice plné kamení různé velikosti, obhajovali sedmé a osmé místo z předchozích her v Sofii.
Český reprezentant Roman Dohnal se na souboj s 31 soupeři připravoval s úsměvem, netuše, že ho v polovině prvního ze tří okruhů, dlouhých 8,8 kilometru, postihne krkolomný pád. A po dojetí do prostoru startu a cíle odstoupí.
„Cítil jsem se dobře a chtěl skončit do desátého místa. Měl jsem možnost předjet Slováka, chytit se dalších soupeřů, s nimiž jsem nechtěl ztratit kontakt. Mohl jsem se k nim připojit. Bohužel to nebyla široká cesta, pod nohy se připletla nepříliš silná větev, a když jsem o ni zavadil, strhla mi řídítka, já přes ně přeletěl a udělal kotrmelec z jedné strany cesty na druhou. Okamžitě jsem se zvedl a chtěl pokračovat v jízdě, jenže se mi zamotala hlava, že jsem si musel na chvíli sednout, abych se vzpamatoval. Přitom jsem zjistil, že mám prasklou helmu. Nevěděl jsem, jestli nemám i slabší otřes mozku, tak jsem raději odstoupil. Hrozně mne to mrzí, byl to můj jediný start v Turecku a není šance na opravu,“ posteskl si Roman Dohnal.
Příliš pochopení však nenašel u někdejšího reprezentanta Pavla Pastrnka, který je vedoucím týmu našich cyklistů na 23. letní deaflympiádě v Samsunu. Ostatně, on sám identický závod horských kol v roce 2013 v Sofii dokončil po ještě těžším pádu, po němž měl krvavou díru na spánku.
„V přilbě byly trhliny, to ano, ale naštěstí se to obešlo bez vážnějšího zranění, ani neměl výrazné odřeniny. Podle mého názoru měl v závodě pokračovat…“
Do cíle tak dorazil jen druhý z našich jezdců, už 41letý David Studýnka, klasifikovaný na dvanáctém místě. „Právě s ohledem na jeho věk je to dobrý výsledek,“ hodnotí Pastrnek a dodává: „Konkurence se stále zlepšuje a mladí bikeři bez rodinného zázemí můžou snadno trénovat jako profesionálové.“
Nutno dodat – pokud chtějí. Třeba jako Slovák Babič. Přes rok se neztratí ani mezi zdravými soupeři a závod horských kol s přehledem ovládl, čímž zkompletoval deaflympijskou medailovou kolekci. Není to přitom tak dávno, co na našich školách probíhala osvěta a nábor nových talentů mezi neslyšící mládeží. Projížďka na kolech ji zaujala. Ve chvíli, kdy se ale dozvěděla, že by musela pravidelně trénovat i několik hodin denně, zájem okamžitě opadl. A tak David Studýnka s vědomím, že už po minulé deaflympiádě skončili silničáři Čapek, Pastrnek a Kocourek, smutně konstatuje: „Asi jsme naše poslední cyklistická generace…“
Zdroj: http://www.paralympic.cz/